Wcinasz wodę która została wchłonięta przez ten ryż ;/ Ryże, makarony, kasze warzysz przed ugotowaniem. Bo potem to już nie ma sensu ;/ Nawet gdy korzystasz z tabeli gdzie jest podana kaloryczność po ugotowaniu to tez chyba nie za bardzo to jest dokładne, zależy przecież ile czasu ten ryż się gotował , czy też makaron, jak ktoś lubi makaron [...]
kupiłem dzisiaj ryż basmati w lidlu zawsze tam w sumie kupuje ,dzisiaj jednak po ugotowaniu tak zajeżdża dziwnie stęchlizną czy chvj wie czym kupiłem 10 paczek oby tylko ta jedna była taka felerna %-)
to nie prawda, ze gotowanie nie zmienia wartosci odzywczych ryżu .... jakby tak bylo to by nie bylo sensu go gotowac .... po t osie gotuje ryz ,zeby jego wartosc odzywcza byla wyzsza niz niegotowanego .... kazde zboze ugotowane ma wyzsza wartosc odzywcza niz niegotowane z prostego powodu: wzrasta jego przyswajalność .... wiekszosc pokarmow poddana [...]
S.m.p.a dobrze mówi posiłek ważysz przed obróbka tzn tak jak kurczak po obróbce zmiejsza swoja wagę tak ryż ją zwieksza. Tak więc skladniki odżywcze danego produktu liczysz przed obróbka i tak jak mówisz ryż 100g nieugotowany ma wyjsciową zawartośc lecz po ugotowaniu waży 350g i tyle masz zjesc zeby uzyskac te same skladniki co 100gryzu [...]
[...] kiedy musisz uzupełnić glikogen w mięśniach po intensywnym wysiłku. Wtedy można sobie pozwolić na bardziej przetworzone produkty. W innych przypadkach odpada. Ma wysoką zawartość amylozy (klei się, co zresztą widać po ugotowaniu) i ma IG ok. 90! Alternatywą jest ryż brązowy lub paraboliczny. Zmieniony przez - saib__ w dniu 2006-05-19 07:42:11
Witam, wiem że kiedyś dostałem na to odpowiedź, ale to mnie nurtuje czasem .Ostatnio zaopatrzyłem się w ryże i makarony i tak stoję sobie przy kasie i czytam tabelę z wł. odżywczymi i tam pisze iż przed ugotowaniem np. ryż ma 360 kcal, natomiast po ugotowaniu już połowę mniej, to samo jest z węglami, białkiem, tłuszczem etc. Więc jak np. dziś [...]
A ryż, kasze, mięso itd. to wazysz przed czy po obróbce, bo z tego co wiem to 100gr nieugotowanej kaszy to znacznie wiecej po ugotowaniu. Jak to odmierzać?
[...] Do gotowania (smażenia) bierzemy tyle ile potrzebujemy. Wszystkie tabele kaloryczne podają wartości kaloryczne dla produktów w stanie surowym lub suchym ( np. dla kasz, ryżu, czy mięsa). W trakcie gotowania kasza "wciąga" dwa razy więcej wody niż waży w stanie suchym lecz kaloryczność pozostaje taka sama. Ryż 10dkg po ugotowaniu w woreczku [...]
Witam. Przedewszystkim za soq za dziennik. Naprawdę dobra robota - gratulacja. Przy okazji mam pewne pytanie odnośnie wagi produktów. Np. ryż. Przed ugotowaniem 1 worek waży około 125 gram po ugotowaniu około 380. Wiadomo - woda - ale którą wagę nalezy przyjąć do obliczania ? To samo pierski z kurczaka - przed pieczeniem więcej po mniej (wiadomo [...]
[...] chyba podobnie, ale nie wiem jak to inni robia. Ja jedno zwazylem i wszystkie uznaje za podobne wagowo pozniej, nie waze kolejnych jaj :) OK posiłek nr 2 13:00 cyc -150 gr ryż 100 gr oliwa z oliowek 27g ------------------- B-39 T-30 W-77 cal-731 OK tu jakos trening okolo 15:30 45 mint. po teningu posilek 3: ryż -100g wołowina/cyc - 200 g [...]
[...] na które zwróciłaś mi uwag (to bardzo mi pomaga przy ustalaniu diety) i jak ustawiam BTW na takich wysokościach o jakich mi piszesz to wychodzi mi ponad 1900 kcal, tak mam zostawić? Ryż liczę po ugotowaniu, więcej nie wcisnę bo stoi mi na żołądku, z kaszą tak samo. Mam wrażenie że to jest za suche i dlatego, zawsze jadłam kasz i ryże z sosami.
100g po ugotowaniu ma takie same wartosci odzywcze!! nie mogłeś tak od razu ? z pudełka które trzymam w ręku ( ryż paraboliczny, producent: Supreme ) wynika że wartości odżywcze przedstawiają się tak: Surowy Ugotowany wartość energetyczna 376 kcal 186 białko 6,3 g [...]
Aga po pierwsze nie trudz sie w zadne zadawanie jej rozkladow, po drugie spisz produkty jakie widac ze lubi czy wiesz ze lubi i wiemy ze mieszcza sie w kategorii rozsadnej zywnosci i sama oszacuj ilosci ile czego powinna jesc by miec 1500kcal ale w tym ok 70g bialka i 60g tluszczu. Zrob jej liste co moze jesc i ile na oko tak jak jest w arcie z [...]
Po ugotowaniu, jak sam napisałeś ryż nasiąka wodą, co umożliwia enzymom trawiennym lepsze dotarcie do cząsteczek skrobii w ryżu. Dzięki temu ryż staje się łatwiej/szybciej strawny i ma większy IG. W przypadku ryżu nieugotowanego możesz go po prostu niestrawić i póżniej wydalić oraz mieć problemy z ukladem pokarmowym (ból żołądka) spróbuj i się sam [...]
Szczerze, wrzuciłam ten ryż tak pi razy oko, bo zazwyczaj posiłkuje się gramaturą po ugotowaniu, a ten to chyba przed obróbką? Spróbuję odwrócić trochę proporcje, białko na rzecz węgli bo teraz wychodzi mi jakaś kuriozalna podaż na kg masy ciała.
[...] ;-) Prowadzę teraz gościa (co prawda jest na SAA), ale za moją namową robi redukcję na wysokich węglach i głownym źrodłemn ww w jego diecie są właśnie ziemniaki i ryż (basmati). Efekty bdb. a on sam twierdzi, że od strony pokarmowej nigdy się tak lekko nie czuł. Polecam spróbować wywalić makarony, pieczywo i płątki na kilka dni chociaż [...]